woensdag 6 februari 2013

De schijf van vijf!

De schijf van vijf is een hulpmiddel dat in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. Het idee is dat uit elk van de 5 groepen van voedingsmiddelen iedere dag een keuze wordt gemaakt, en die keuzen in de maaltijden van die dag te verwerken.

De schijf van vijf bestaat uit vijf groepen.

  1. Groente en fruit (voor de vitamines en mineralen)
  2. Brood, pasta en peulvruchten (voor de koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer)
  3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers (voor de eiwitten,, visvetzuren en mineralen)
  4. vetten en olie (voor de Vitamine A, D en E en essentiele vetzuren)
  5. vocht (belangrijk vanwege de vochtbehoefte)
Sinds 2004 staan er op de schijf van vijf ook 5 regels/aanbevelingen:
  • Eet gevarieerd
  • Eet niet teveel en beweeg 
  • Gebruik minder verzadigd vet
  • Eet veel groente, fruit en brood
  • Ga veilig met voedsel om



Geen opmerkingen:

Een reactie posten